Navigace
Výběr jazyka
Obsah
Informace pro rodiče
Od 1. 9. 2018 přechází školní jídelna na zálohový způsob placení obědů.
Rodiče budou i nadále povinni platit stravné měšíčně, formou inkasa.
První záloha bude stržena z vašeho účtu počátkem měsíce září,
tj. mezi 3. 9. - 7. 9. 2018.
Je nutné, aby v tomto období byla na účtě dostatečná finanční hotovost, aby mohla být platba zrealizována.
V případě, že na účtě nebude v době inkasa dostatečná hotovost a platba neproběhne, nebude stravování dále poskytováno.
Rodiče, pokud ještě nemají, musí dát u svého peněžního ústavu souhlas k inkasu stravného na účet školní jídelny.
Číslo účtu zůstává stejné: 115 – 574 654 0217/0100
Výše limitu pro svolení k inkasu:
ZŠ 1 dítě - Kč 600,- MŠ 1 dítě 3-6 let Kč 950,-
2 děti - Kč 1.200,- 2 děti Kč 1.900,-
nad 7 let Kč 1.000,-
V těchto částkách jsou zahrnuty úplaty za MŠ Kč 200,- a za školní družinu Kč 100,-.
Od následujícího měsíce, tj. od října vám bude tato záloha snižována o neprojedené obědy za předchozí měsíc. Stravné bude strháváno vždy první týden v měsíci.
„Solme s rozumem,“ vyzývá Hlavní hygienik ČR v rámci stejnojmenné kampaně
Lékaři dlouhodobě upozorňují, že nadbytek soli v jídle ohrožuje naše zdraví a zatěžuje především ledviny a oběhový systém. Sůl je životně důležitá, ovšem v České republice se dnes její konzumace pohybuje okolo 15-16 gramů za den, což několikanásobně převyšuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), které činí pro dospělého 5 g soli denně. Češi překonávají i evropský průměr, kde se spotřeba soli průměrně pohybuje mezi 8 a 12 gramy na den a například v Německu, Rakousku a Švýcarsku se podařilo konzumaci soli snížit na 6 gramů. K pokrytí nutné potřeby soli v organismu by ale stačily i 2 gramy denně.
„Ministerstvo zdravotnictví na rizika plynoucí z nadměrné konzumace soli opakovaně upozorňuje. Jedná se především o vysoký krevní tlak, náhlé mozkové příhody nebo infarkt myokardu. Proto se připojujeme k mezinárodní akci „World Salt Awareness Week“. V rámci kampaně „Solme s rozumem“ vydávám Výzvu všem, kteří mohou přispět k boji proti nadměrné konzumaci soli. Cílí například na školní jídelny, restaurace, výrobce potravin, ale samozřejmě i na širokou veřejnost,“ říká Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.
Pro představu – zarovnaná kávová lžička představuje přibližně 5 g soli. U dětí se doporučují dávky ještě mnohem nižší. Podle odhadů ovšem až 80 % kojenců v ČR dostává už v prvním roce života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 % dětí. Na slanou chuť si přitom zvykáme již v útlém věku a tento návyk dále ovlivňuje naše chuťové preference v dospělosti. Jelikož 75–80% soli přijímáme v potravinách a surovinách, které nakupujeme, hrají zde nezastupitelnou roli také výrobci potravin. Důležité je rovněž naučit se s chutěmi pracovat při přípravě pokrmů, ať již v domácnostech, restauracích nebo školních jídelnách.
Výzva, kterou naleznete v příloze této tiskové zprávy, obsahuje konkrétní doporučení a podpůrné mechanismy ke snížení spotřeby soli. „Věřím, že společnými silami dosáhneme postupného snižování obsahu soli v potravinách a podpoříme zdravé návyky ve spotřebě soli u každého z nás,“ uzavírá Vladimír Valenta.
Výzva Hlavního hygienika ČR
Nadbytek soli je jedním ze zásadních faktorů pro vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku a souvisejících zdravotních komplikací, jakými jsou náhlé mozkové příhody, srdeční infarkty či osteoporóza. Konkrétní příklady z ostatních zemí EU ukazují, že při spolupráci napříč celou společností je možné příjem soli v populaci postupně snižovat.
Vzhledem k tomu, že současný příjem soli v České republice trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem a sůl nadměrně konzumují také děti, obracím se s výzvou k nastartování a následnému rozvoji soustavných aktivit na podporu zdraví a prevenci nemocí v oblasti snížení konzumace soli. Co pro to mohou jednotlivé subjekty udělat?
-
Školy a školská zařízení (jídelny, bufety, automaty):
-
posilujte schopnosti dětí při výběru a nakládání s potravinami, včetně hodin vaření;
-
zařaďte do vyučovacích hodin v prvouce, chemii nebo biologii informaci o maximálním doporučeném příjmu soli 5 g denně a potravinách, které jí obsahují nejvíce;
-
jděte příkladem, odstraňte v jídelnách slánky ze stolů (i u dospělých strávníků);
-
omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;
-
čtěte obaly výrobků, kolik % soli obsahují, abyste nekupovali jen „drahou sůl“ (např. směsi sušené zeleniny);
-
nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;
-
kontrolujte obsah soli v potravinách nabízených dětem ve školním bufetu nebo automatu;
-
informujte na třídních schůzkách o tom, že jste se připojili k výzvě MZ a o rizicích nadměrného solení.
-
-
Restaurace, fast-foody, jídelny ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče:
-
omezte obsah soli v nabízených pokrmech;
-
vždy aktivně nabízejte i nesolenou/méně slanou variantu;
-
omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;
-
nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;
-
prezentujte, jak se snažíte sůl snižovat a jaké jsou v této oblasti vaše dlouhodobé plány;
-
nabízejte vedle pitné vody více variant neslazených nápojů.
-
-
Výrobci potravin:
-
zapojte se do kampaně, podporujte snižování soli v potravinách změnou receptur;
-
formulujte v této oblasti vlastní závazky a staňte se tak hnacím motorem změn.
-
-
Rodiny s dětmi:
-
věnujte čas přípravě domácích pokrmů;
-
vařte se svými dětmi;
-
vařte z čerstvých surovin;
-
omezte při vaření a jídle sůl, nahrazujte ji jinými přísadami, bylinkami.
-
-
Každý z nás:
-
naučme se vyčíst obsah soli/sodíku z obalů potravin;
-
mysleme na svoje stravování a udělejme si čas na přípravu jídla;
-
nekupujme pečivo posypané solí;
-
v restauraci žádejme méně slaná jídla.
-
K výzvě se připojte zde nebo na www.mene-solit.cz.
Za rok budeme mít opět možnost zhodnotit, co všechno se nám v této oblasti povedlo, a naplánovat další cíle.
Těším se na spolupráci!
MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D.
Hlavní hygienik ČR
Školní jídelna má nový přístroj - konvektomat
Konvektomat je multifunkční kuchyňský přístroj určený pro přípravu pokrmů prostřednictvím páry. Je nepostradatelným pomocníkem při přípravě jídel za dodržení nejpřísnějších hygienických požadavků. Lze v něm vařit, smažit, péct, sušit, ohřívat a udržovat stálou teplotu veškerých druhů potravin.