• Rovnou na obsah
  • Rovnou na menu

Aktuality

A picture
ZŠ a MŠ Věšín
  • Základní škola
    • Plánované akce
    • Uskutečněné akce
    • Současnost
    • Historie
    • Struktura
    • Organizace šk.roku 2018/19
    • Dokumenty
      • Zápis třídní schůzky
    • Akce pro veřejnost
    • GDPR
    • Výroční zprávy
    • Fotogalerie
    • Kontakty
  • Mateřská škola
    • Těšíme se na ...
    • To se nám líbilo
    • Fotogalerie
    • Současnost
    • Historie
    • Struktura
    • Dokumenty
      • Schůzky s rodiči - zápis
    • Kontakty
    • Dovednosti předškoláka
  • Školní družina
    • O družině
      • Co bude?
      • To bylo.
    • Školní vzdělávací program
    • Řád školní družiny
    • Osobnost žáka ve šk. družině
    • Provoz
    • Kontakt
  • Školní jídelna
    • Jídelníček
    • Ceny stravného
    • Výdej stravy
    • Kontakt
    • Aktuality
    • Řád školní jídelny

Školní jídelna

  • Jídelníček
  • Ceny stravného
  • Výdej stravy
  • Kontakt
  • Aktuality
  • Řád školní jídelny

Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Kalendář

Po Út St Čt Pá So Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Aktuální počasí

Počasí dnes:

20. 2. 2019

zata

Bude oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky. Denní teploty 6 až 10°C. Noční teploty 4 až 0°C.

Navigace

  • Home
  • Školní jídelna
  • Aktuality

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

 

Informace pro rodiče

Od 1. 9. 2018 přechází školní jídelna na zálohový způsob placení obědů.

Rodiče budou  i nadále povinni platit stravné měšíčně, formou inkasa.

První záloha bude stržena z vašeho účtu počátkem měsíce  září,

tj. mezi 3. 9. - 7. 9. 2018.

 

Je nutné, aby v tomto období byla na účtě  dostatečná finanční hotovost, aby mohla být platba zrealizována.

V případě, že na účtě nebude v době inkasa dostatečná hotovost a  platba neproběhne, nebude stravování dále poskytováno.

 Rodiče, pokud ještě nemají, musí dát u svého peněžního ústavu souhlas k inkasu stravného na účet školní jídelny.

Číslo účtu zůstává stejné: 115 – 574 654 0217/0100

 Výše limitu pro svolení k inkasu:

 

                       ZŠ  1 dítě   -   Kč     600,-         MŠ 1 dítě 3-6 let    Kč      950,-

                             2 děti   -   Kč  1.200,-                2 děti                Kč   1.900,-

 

                                                                         nad 7 let                  Kč  1.000,-

 

V těchto částkách jsou zahrnuty úplaty za MŠ Kč 200,- a za školní družinu Kč 100,-.

 

Od následujícího  měsíce, tj. od října vám bude tato záloha snižována o neprojedené obědy za předchozí měsíc. Stravné bude strháváno vždy první týden v měsíci.

 

 

„Solme s rozumem,“ vyzývá Hlavní hygienik ČR v rámci stejnojmenné kampaně

Lékaři dlouhodobě upozorňují, že nadbytek soli v jídle ohrožuje naše zdraví a zatěžuje především ledviny a oběhový systém.  Sůl je životně důležitá, ovšem v České republice se dnes její konzumace pohybuje okolo 15-16 gramů za den, což několikanásobně převyšuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), které činí pro dospělého 5 g soli denně.  Češi překonávají i evropský průměr, kde se spotřeba soli průměrně pohybuje mezi 8 a 12 gramy na den a například v Německu, Rakousku a Švýcarsku se podařilo konzumaci soli snížit na 6 gramů. K pokrytí nutné potřeby soli v organismu by ale stačily i 2 gramy denně.

 

„Ministerstvo zdravotnictví na rizika plynoucí z nadměrné konzumace soli opakovaně upozorňuje. Jedná se především o vysoký krevní tlak, náhlé mozkové příhody nebo infarkt myokardu. Proto se připojujeme k mezinárodní akci „World Salt Awareness Week“. V rámci kampaně „Solme s rozumem“ vydávám Výzvu všem, kteří mohou přispět k boji proti nadměrné konzumaci soli. Cílí například na školní jídelny, restaurace, výrobce potravin, ale samozřejmě i na širokou veřejnost,“ říká Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. 

Pro představu – zarovnaná kávová lžička představuje přibližně 5 g soli. U dětí se doporučují dávky ještě mnohem nižší. Podle odhadů ovšem až 80 % kojenců v ČR dostává už v prvním roce života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 % dětí. Na slanou chuť si přitom zvykáme již v útlém věku a tento návyk dále ovlivňuje naše chuťové preference v dospělosti. Jelikož 75–80% soli přijímáme v potravinách a surovinách, které nakupujeme, hrají zde nezastupitelnou roli také výrobci potravin. Důležité je rovněž naučit se s chutěmi pracovat při přípravě pokrmů, ať již v domácnostech, restauracích nebo školních jídelnách.

Výzva, kterou naleznete v příloze této tiskové zprávy, obsahuje konkrétní doporučení a podpůrné mechanismy ke snížení spotřeby soli. „Věřím, že společnými silami dosáhneme postupného snižování obsahu soli v potravinách a podpoříme zdravé návyky ve spotřebě soli u každého z nás,“ uzavírá Vladimír Valenta.

 

Výzva Hlavního hygienika ČR
Nadbytek soli je jedním ze zásadních faktorů pro vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku a souvisejících zdravotních komplikací, jakými jsou náhlé mozkové příhody, srdeční infarkty či osteoporóza. Konkrétní příklady z ostatních zemí EU ukazují, že při spolupráci napříč celou společností je možné příjem soli v populaci postupně snižovat.

Vzhledem k tomu, že současný příjem soli v České republice trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem a sůl nadměrně konzumují také děti, obracím se s výzvou k nastartování a následnému rozvoji soustavných aktivit na podporu zdraví a prevenci nemocí v oblasti snížení konzumace soli. Co pro to mohou jednotlivé subjekty udělat?

  • Školy a školská zařízení (jídelny, bufety, automaty):

    • posilujte schopnosti dětí při výběru a nakládání s potravinami, včetně hodin vaření;

    • zařaďte do vyučovacích hodin v prvouce, chemii nebo biologii informaci o maximálním doporučeném příjmu soli 5 g denně a potravinách, které jí obsahují nejvíce;

    • jděte příkladem, odstraňte v jídelnách slánky ze stolů (i u dospělých strávníků);

    • omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;

    • čtěte obaly výrobků, kolik % soli obsahují, abyste nekupovali jen „drahou sůl“ (např. směsi sušené zeleniny);

    • nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;

    • kontrolujte obsah soli v potravinách nabízených dětem ve školním bufetu nebo automatu;

    • informujte na třídních schůzkách o tom, že jste se připojili k výzvě MZ a o rizicích nadměrného solení.

  • Restaurace, fast-foody, jídelny ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče:

    • omezte obsah soli v nabízených pokrmech;

    • vždy aktivně nabízejte i nesolenou/méně slanou variantu;

    • omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;

    • nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;

    • prezentujte, jak se snažíte sůl snižovat a jaké jsou v této oblasti vaše dlouhodobé plány;

    • nabízejte vedle pitné vody více variant neslazených nápojů.

  • Výrobci potravin:

    • zapojte se do kampaně, podporujte snižování soli v potravinách změnou receptur;

    • formulujte v této oblasti vlastní závazky a staňte se tak hnacím motorem změn.

  • Rodiny s dětmi:

    • věnujte čas přípravě domácích pokrmů;

    • vařte se svými dětmi;

    • vařte z čerstvých surovin;

    • omezte při vaření a jídle sůl, nahrazujte ji jinými přísadami, bylinkami.

  • Každý z nás:

    • naučme se vyčíst obsah soli/sodíku z obalů potravin;

    • mysleme na svoje stravování a udělejme si čas na přípravu jídla;

    • nekupujme pečivo posypané solí;

    • v restauraci žádejme méně slaná jídla.

 

 K výzvě se připojte zde nebo na  www.mene-solit.cz.

Za rok budeme mít opět možnost zhodnotit, co všechno se nám v této oblasti povedlo, a naplánovat další cíle.

 

Těším se na spolupráci!

MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D.

Hlavní hygienik ČR

 

 

Školní jídelna má nový přístroj - konvektomat

Konvektomat je multifunkční kuchyňský přístroj určený pro přípravu pokrmů prostřednictvím páry. Je nepostradatelným pomocníkem při přípravě jídel za dodržení nejpřísnějších hygienických požadavků. Lze v něm vařit, smažit, péct, sušit, ohřívat a udržovat stálou teplotu veškerých druhů potravin.

KonvektomatKonvektomatKonvektomatKonvektomat

Datum a čas

Dnes je středa, 20. 2. 2019, 6:08:35

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Náhodný výběr z galerie

  • Rychlé odkazy
    • Akce pro veřejnost
    • Jídelníček
  • Adresa

    Věšín 14,
    262 43 Věšín

  • Základní škola

    Telefon:
    739 203 114 

    Email:
    ​zsamsvesin@seznam.cz

  • Mateřská škola

    Telefon:
    318 660 130

    Email:
    ​zsamsvesin@seznam.cz

  • Družina a jídelna

    Telefon družina:
    739 203 114

    Telefon jídelna:
    318 660 130


Logo - Galileo Corporation

ZŠ a MŠ Věšín © 2019

made by Galileo Corporation s.r.o.

Poslední aktualizace: 18.02.2019

Prohlášení provozovatele, Změna vzhledu, Struktura stránek